Starter utvidet tilbud om sjelesorg

Når livet er vondt, kan det være godt å ha en å snakke med. Nå har soknepresten i Østenstad fått med seg flere i å dra i gang et nytt samtaletilbud – Sjelesorg i Asker.

Starter utvidet tilbud om sjelesorg

Tekst: Kjell Gunnar Kvamme. Foto: Svein-Ivar Fors

Det er doble dører inn til Astrid Sætrang Morviks kontor i Østenstad kirke. Ingen kan stå utenfor og lytte til fortrolige samtaler innenfor.

– Hva er Sjelesorg i Asker?

– Det er et nyopprettet nettverk av preste og andre kompetente samtalepartnere, som jeg har knyttet sammen. Før har vi arbeidet hver for oss. Nå kvalitetssikrer vi arbeidet ved å veilede hverandre. Dessuten kan vi på denne måten bli mer synlige og vise at det finnes sjelesørgere i hver menighet.

– Hvorfor er du opptatt av sjelesorg?

– Jeg har vært prest i 28 år og lærte minimalt om sjelesorg i utdanningen. I mange år var jeg ikke spesielt opptatt av sjelesorg. Jeg hadde ikke tid og var redd for at det ville spise meg opp. Men for noen år siden opplevde jeg at jeg hadde behov for en samtalepartner og fikk tilbud om sjeleesorg ved Institutt for Sjelesorg, Modum Bad. For meg ble det viktig, På den tiden følte jeg at det som ga mening i jobben min var å hjelpe andre som hadde det tungt. Derfor ville jeg lære mer om sjelesorg og søkte meg til sjelesørgerutdanningen på ved Modum Bad.

– Dette at du selv har gått i sjelesorg – hvor viktig er det for at du er en god sjelesørger?

– Det er ingen ulempe! Det meste jeg har lært av sjelesorg er ved å selv være konfident, altså være den som har behov for en å snakke med. Å kjenne på andres smerte – gjennom selv å ha opplevd noe vondt – har økt min empati og min evne til å lytte meg inn til andres vonde opplevelser.

– Hvor vanskelig er det for en sjelesørger å lytte?

– For meg er det lett fordi jeg er nysgjerrig, men man lærer seg å holde munn også. Det er kunsten for en del av oss – å klare å holde munn og lytte så godt at man kan stille spørsmål om det som ikke blir sagt.

– Hva er sjelesorg?

– Det er jo omsorg for det indre mennesket, eller sjelen. Det er en praksis som har vært i kirken gjennom alle århundrer. Vi tar på alvor at vi er mennesker med kropp, sjel og ånd. Vi trenger å pleie hvem vi er inni oss, vår psykiske helse.

– Hvorfor kalles det sjelesorg?

– Det er fordi det i kirkens historie har vært mye fokus på sjelen i troen. Opprinnelig var nok sjelesorg at man skulle overbevise den enkelte til å tro for at sjelen skulle få evig liv. I moderne sjelesorgforståelse, fra midten av det forrige århundre, har sjelesorgen hatt som utgangspunkt at den skal hjelpe mennesker i ulike livsspørsmål. Noen vil i dag heller kalle det sjeleomsorg.

– Hvordan skiller sjelesorg seg fra terapisamtaler?

– Terapi er behandling. Psykologer og psykoterapeuter arbeider ut fra sine modeller og metoder med mål om at pasienten skal bli bedre. Sjelesørgere driver ikke terapi, men vil hjelpe gjennom en friere samtaleform der vi først og fremst skal lytte og stille spørsmål som hjelper den som kommer til samtale. Sjelesørgeren har dessuten verktøy som terapeuten ikke har: Vi kan be for de som kommer. I skriftemålet kan man ta fram konkrete synder som trenger bekjennes – og få tilgivelse. Vi har Bibelen med mange fortelleringer som kan kaste lys over livene vi lever i dag.

– Kan dette avlaste psykisk helsetjeneste?

– Ja, jeg tror det. I hvert fall for dem som ikke trenger psykoterapi. Vi skal ikke innbille noen at vi er terapeuter, det ville være  å bryte kvakksalverloven.

– Men sjelesorgen kan fungere terapeutisk?

– Ja, det er godt å få snakke om det man plages av, eller kriser man trenger å komme seg gjennom. Oppmerksomhet fra et menneske som vil en vel gjør alltid godt.

– Å være sjelesørger er ikke beskyttet tittel?

– Nei, enhver kan være sjelesørger for en venn. Det som gjør en til sjelesørger og ikke bare venn, er at man lytter og lar den andre snakke. Det er ikke rådgivning.

– Hva om noen ber om råd?

– Da kan jeg si noe om egne erfaringer. Men først og fremst skal jeg hjelpe den andre å tenke ut løsninger selv. Som regel er de bedre enn mine råd.

– Hvem går til sjelesorg-samtaler?

– Min erfaring er at det er alle slags mennesker som har ulike problemer, både unge og gamle. Unge som bekymrer seg for framtiden og meningen med livet, mennesker som står i livskrise, samlivsbrudd, tap av helse, som trenger støtte og trøst. Det kan være folk i konflikt som trenger hjelp til å finne ut av den.

– Hva kan den som går til sjelesorg ta opp i en slik samtale?

– Man kan snakke om det man selv ønsker. Jeg har snakket med mange om mye, så det er ingenting som sjokkerer meg lenger. Presten har dessuten taushetsplikt. Bryter vi den, blir vi rammet av straffeloven.

– Hvordan kom du på ideen om Sjelesorg i Asker?

– Det skjedde mens jeg videreutdannet meg ved Institutt for sjelesorg ved Modum Bad. Der opplevde jeg at gjester kom for å få sjelesorg. Hvorfor skal folk dra til Modum for å få sjelesorg? Det kan man jo få i menigheten.

– Hvem er de andre medarbeiderne?

– Når dette intervjuet gjøres i slutten av november er vi fem, men det kan bli flere. De fleste har videreutdanning i sjelesorg eller andre relevante utdanninger. De som ikke er ansatt i ulike menigheter i Asker gir noen timer i uken frivillig, De ansatte gjør det innen sin arbeidstid

– Hvor lenge varer en sjelesorgsamtale?

– Vanligvis en klokketime.

– Hva koster den?

– Litt mot. Ellers ingenting.

– Hvorfor skal det være gratis når man ellers betaler for terapisamtaler?

– Først og fremst fordi kirken skal være der for folket. Jesus spurte «hva vil du jeg skal gjøre for deg» – uten å be om betaling. Vi som arbeider med sjelesorg får lønn i våre stillinger, og de andre arbeider frivillig fordi de synes det er meningsfullt.

– Hvor foregå samtalene?

– Den enkelte møtes på hans eller hennes kontor, vanligvis i kirken. Vi har også et samtalerom her i Østenstad kirke for dem som ikke har eget arbeidssted. Det har egen inngang i kirken, slik at man ikke trenger å bli sett av andre. Det er viktig å bevare et personvern. Vi avslører ikke hvem som går i sjelesorg.

– Hvor mye tid vil sjelesørgerne bruke i dette prosjektet?

– Det vil variere. Jeg har god nok tid til å ta imot folk. Dette er noe jeg velger å prioritere i min tjeneste.

– Hvordan markedsfører dere tilbudet?

– Vi har opprettet en nettside som heter www.sjelesorgiasker.no. Der presenter vi sjelesørgerne. Der kan man også kontakte oss for å få en time.

Kontaktinformasjon for Østenstad menighet

Besøksadresse/postadresse:

Østenstad kirke,

Gudolf Blakstads vei 40,

1392 Vettre

Telefon sentralbord: 66754090

Sentralbordet er åpent hverdager kl. 09.00-15.00

Kontonummer: 1620 30 85242

Organisasjonsnummer: 976986458

Givertjeneste: Vipps 15370, merk Gave

Daglig leder: Liv Ruud

E-post: lr356@kirken.no

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"